Rasmus H. Breum

Når lyden er god, er alting godt

Når lyden er god, er alting godt

maj 2022







På Venø sidder Frede Kristensen og nørkler med lyd og teknik. Det har han gjort hele sit liv. Selv nu, hvor han har rundet 78 år, er der ikke noget, der kan holde ham fra at arbejde fuldtid på at genoplive B&O-produkter fra dengang han selv var en ung mand.

En norsk jazzindspilning flyder ud af de kubiske højttalere i det stråtækte hus. Frede Kristensen sidder i ’herreværelset’, som han kalder det – nogle gange ’laboratoriet’ – og kigger skiftevis på en computerskærm fyldt med kode og så en lille plade med to endnu mindre skærme og farvede ledninger, der snor sig ind og ud af hinanden.

Om et par måneder er pladen blevet til en lille computer, som kan måle en pickups evne til at afspille vinylplader – blot det næste stykke testudstyr i Frede Kristensens efterhånden bugnende værktøjskasse med hjemmelavede minicomputere.

Dette er historien om 78-årige Frede Kristensen, som gennem kombinationen af en naturlig interesse for teknik og 25 års arbejde ved Bang & Olufsen har viet sit livs efterår til at holde liv i netop B&O’s klassiske produkter og den gode lyd. Ifølge Frede Kristensen findes den gyldne periode for design og lyd fra midten af 60’erne til omkring 1980, og det er kun produkter fra de år, han vil bruge sin tid på. Det var i den periode lydsystemer med stereo blev standarden, lyden blev rund, varm og ganske enkelt levende på en helt ny måde.

En nebengesjæft

Oprindeligt stod han med fingrene begravet i mekanikken og elektronikken, når de klassiske B&O-produkter trængte til en renovering, men nu går det meste af arbejdstiden med at udvikle testudstyr.

”Lige nu noterer jeg værdierne manuelt, men det kan jo godt gøres nemmere,” siger Frede Kristensen.

På den anden side af vinduerne Venø Bugt ligger næsten blikstille. Kun nogle ganske svage bølgeskvulp rammer den private badestrand. Men Frede bader ikke, han bryder sig simpelthen ikke om det.

”Min kone bader både sommer og vinter, men det er nu ikke noget for mig,” siger han. Fredes kone, Kirsten, er desuden ganske aktiv i foreningslivet på limfjordsøen, når hun deltager i diverse strikke-, brodere- og andre arrangementer.

Selv er Frede også at finde til sin del af de lokale foreningsaktiviteter, når han hver anden måned tager med mandeklubben ’Herreværelset’ på vinsmagning, krobesøg og den slags. Men han har det nu også godt i sit eget selskab – i sit eget herreværelse med den gode lyd. 

”Ja, jeg er nok lidt en enspænder.”

I 1999 blev enmandsvirksomheden Classic Audio, som i dag har til huse på Venøs østkyst, momsregistreret – som et kvalitetsstempel og for professionaliteten i det. I de første ti år, var det mest en hobbyvirksomhed. En nebengesjæft, hvor Frede Kristensen kunne få udfyldt sin trang til at nørkle med teknikken, ved siden af en arbejdsdag som logistikmanager.

Det hang egentlig meget godt sammen, indtil begge hans øjne blev ramt af nethindeløsning i marts 2008. 12 operationer og et par års tålmodig venten bragte det højre øje i en stand, som giver ham godt syn, så længe han sidder stille og kan kigge ligeud. Det venstre stod ikke til at redde. 

Natradio

Frede er ikke en mand, der spilder tiden, og selvom synet kom delvist tilbage efter et par år, måtte han dog erkende, at øjnene ikke længere var i en tilstand, der tillod ham at rode rundt i teknikken ved de klassiske produkter. Pensionsalderen var egentlig også ved at være der, men det var ikke en tilværelse, den garvede lydmand kunne se sig selv i. Derfor udliciterede han selve renoveringsdelen af foretagendet til freelanceteknikere, og selv kastede han sin opmærksomhed mod udvikling af testudstyr. Og netop den gennemgribende test af et nyrenoveret klassisk lydprodukt er ifølge Frede Kristensen det, der adskiller ham fra konkurrenterne.

”Vi kan alle sammen se, at det ydre af et produkt er blevet renoveret. Man kan måske også høre, at lyden, der kommer ud, er forbedret, men med dette udstyr kan man sætte nogle konkrete tal på lyden – den gode lyd,” siger Frede Kristensen.

”Jeg kan vise kunden før- og efter-tests og sammenholde resultaterne med B&O’s egne tal fra 60’erne og 70’erne. Og de er altså ret gode de tal.”

For Frede Kristensen startede det midt i 1950’erne, interessen for teknik. Et legetøjsingeniørsæt, hvor det gjaldt om at få lys i en glødepære, satte gang i noget hos 12-årige Frede. Skolen blev imidlertid gennemført, og inden længe skulle han se sig om efter en læreplads.

Med en brændende nysgerrighed og fingersnilde inden for teknik i en lille by som Roslev, var Salling Radio en af de få oplagte muligheder. Her blev interessen kombineret med lyd og Frede Kristensens boblende passion blev specialiseret.

”Jeg kunne ikke ret meget, men jeg fandt nogle beskrivelser og manualer, så jeg selv kunne begynde at lave forstærkere og højttalere – både dag og nat.”

Om natten kunne man nemlig få lov at høre Radio Luxembourg i fred uden den ellers frustrerende interferens fra Skivesenderen, hvis signal stoppede klokken 10 om aftenen.

Så sad han der ved sit bord og loddede under skrivebordslampens skær, mens Elvis’ dybe vibrato lød fra Beomaster 1000-anlægget på murstensreolen. 

Det var den unge lærlings første B&O-anskaffelse.

Den bedste lyd

Den norske jazz spiller stadig i herreværelset. Faktisk er der musik i hele huset, hele tiden.

”Det er nok fordi jeg har tinnitus, så er det behageligt at høre på noget god musik i stedet for – noget god lyd.”

Men hvordan forklarer man, at noget lyd er bedre end andet? At den analoge lyd fra produkter, der allerede har haft deres 50 års fødselsdag er bedre end den friske digitale bluetooth-højttalerlyd vi er så vant til i dag. Frede Kristensen beskriver digitale lydanlæg som et ’lydtæppe’. Som om lyden fysisk er der, hvor højttaleren nu engang står i rummet.

”Et godt, velrenoveret analogt stereosystem skaber derimod en tredimensionel lyd,” siger han og peger foran sig, ”så kan man virkelig høre, at dér står kontrabassen, dér sidder sangeren og derovre står guitaristen.”

Et andet bevis på det analoge som den overlegne lyd er de tilfredse kunder. Om det er et fuldt renoveret stereoanlæg eller blot en ny pickup på pladespilleren, hører kunderne ofte noget på pladen, som de ikke har hørt før.

Det er ganske enkelt en varmere, rundere og mere organisk lyd, der kommer ud af et analogt anlæg.

”Det digitale bliver for teknisk rent og uden støj. Jeg tror ikke at ørerne ønsker det. Ørerne ønsker faktisk en lille smule naturlig forvrængning, som de analoge klassikere præsterer,” siger Frede Kristensen.

Det er nogenlunde samme svar, man får, hvis man spørger Frede Kristensen, hvorfor han ikke bare smækker benene op og nyder sit otium. Den gode lyd skal holdes i live, og så er det ganske enkelt, fordi det er der, han finder nydelse.

”Jeg betragter det som en gave at have noget spændende og interessant at give mig til,” siger Frede Kristensen, der aldrig har forstået, hvorfor mange andre på hans alder fylder deres dage med at bladre i avisen og passe haven.

”Det er der jo ikke nogen idé i,” siger han.

”Ikke for mig i hvert fald – så dør man, det er helt sikkert.”

Using Format